Geografier nummer tre ute!

Äntligen är det sommar och äntligen släpps Geografiers tredje nummer! Den här gången tar vi oss an havet! Denna ursymbol för obändliget och på samma gång denna ständiga plattityd. Men vad finns kvar av havet som vi känner det? I detta nummer har vi samlat texter som på olika sätt tar sig an frågan. Vi är mycket lyckliga över att ha fått tillåtelse att publicera kapitlet Vid havet ur I ett annat land (1984) av Mare Kandre.. Vi kommer att prata om havet som resurs: Meryl J Williams berättar om fiskeindustri och var kvinnorna finns - vid strandkanten, som dykare, i köket eller fabriken? Jessica Spijkers pratar om matsäkerhet världen över när fiskebeståndet minskar till följd av ett förändrat klimat och Pär Lundgren delar med sig om sin kärlek till iskallt vatten. Rafaela Flach lotsar oss igenom frågan om vatten är globalt och hur det i så fall ligger till med det populära måttet water footprints. Vi pratar också om vatten som rättighet. I april publicerade Raul Wallenberg Institutet en rapport om vatten och sanitet som mänsklig rättighet i relation till romers situation idag och (faktiskt) historiskt. Författarna till rapporten, Martha Davis och Natasha Ryan, har skrivit en introducerende text för Geografier. I detta nummer introducerar vi dessutom ett nytt segment: Recomended Read. Här tipsar vi om särskilt intressanta nya uppsatser! Först ut är Sandra Doungs uppsats Rising Island: Enhancing adaptive capacities in Kiribati through Migration with Dignity, om klimatförändringar, hav, migration och framtid i Stilla Havets övärld. I en övärld lite närmare Sverige ligger flyktinglägret Moria, på den grekiska ön Lesbos. Den grekiska övärlden ligger nära Sverige både geografiskt och mentalt. Won-Hee Lee och Mallory Lee delar med sig om sina respektive erfarenheter från volontärarbete på ön och deras tankar och reflektioner över vad havet har blivit. Slutligen, på en annan ö, sitter Daniel Thornton och undrar hur fan han blev en del av den konstgjorda turistindustrin?